Категории
Сайтове:8591
Тематични     Азбучен ред
Посещения
Locations of visitors to this page
Времето
Реклама
18gear.com
Православен календар

22 Октомври - Св. равноапостол Аверкий, епископ Йераполски Чудотворец 
(† 167 година)

Св. Аверкий бил трети епископ на град Йерапол, Мала Азия. Живял в края на първия и началото на втория век.

Дейността му в Йерапол била свързана с много трудности. Тук в началото на неговото светителствуване християните били твърде малко. Той употребил всички усилия да увеличи броя на членовете на Църквата. Бог го подкрепял чрез много чудеса.

При едно шумно езическо празненство той силно скърбял за заслепението на народа. Усърдно се молил на Бога да му помогне да просвети езичниците, да им отвори очите на правата вяра.

На следващата нощ имал такова съновидение:

- Иди и съкруши със жезъла си началниците на заблуждението! – казал му един светъл момък, като му подал жезъла.

Разбрал смисъла на видението, епископ Аверкий бързо отишъл в езическото капище и разтрошил на късове издигнатите там идоли. Езичниците узнали за това и с ярост се спуснали към дома на Аверкий. Устремили се да го бият.

Епископът не избягал. Не се скрил. Спокойно излязъл на площада, като спечелил уважението на всички с осанката си. От площада почнал да учи народа в Кого да вярва. Пред очите на цялата тълпа излекувал в името на Бога трима болни.

Яростта на езичниците преминала в почит към Божия човек. На тълпата вече било ясно, че истински Бог е Оня, Когото Аверкий проповядва. Все повече се сгъстявали слушателите, които искали да слушат словото му за великия и истински Бог.

На другия ден приели от него Кръщение повече от 500 души.

С проповедническа цел св. Аверкий обиколил Сирия, Киликия, Месопотамия. Бил и в Рим. Затова е наречен равноапостолен.

Умрял в 167 г. на 72-годишна възраст.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

Прочети повече: http://www.pravoslavieto.com/life/10.22_sv_Averkij_Jerapolski.htm


Свв. Седем отроци от Ефес: Максимилиан, Иамвлих, Мартиниан, Дионисий, Антонин, Константин (Ексакустодиан) и Иоан
(† ок. 250; 408-450 г.)

Те живяха по времето на злочестивия император Деций (249-251). Макар да не бяха свързани с родство по плът, но духом бяха едно в Христа - единодушни се показаха и в изповядването на Неговото свето име, когато бяха изправени пред царя. Той искаше да ги принуди да принесат жертви на идолите, но щом видя, че няма да изпълнят богопротивната му заповед, пусна ги за няколко дни "да размислят". А те се отдалечиха в една пещера извън Ефес: там се молеха на Бога и се подготвяха вътрешно за предстоящия им мъченически подвиг.

    Господ по Своите непостижими съдби стори с тях дивно чудо: те заспаха с необикновен сън - телата им бяха като мъртви (но останаха цели и нетленни), а душите им Бог запазваше.

    Щом се върна в града, Деций разбра, че не са склонили към неговото злочестие и заповяда да затворят пещерата с каменна плоча. Мъчителите сториха това за да уморят от глад седемте юноши - не знаеха, че те не са живи.

    Около двеста години по-късно по Божие повеление светите отроци се събудиха от своя смъртен сън, но не предполагаха, че той е продължил толкова дълго, а мислеха, че са заспали от вчерашния ден. Изпратиха св. Иамвлих в града да купи храна и така Бог ги откри на жителите му, на епископа и на самия император Теодосий Младши (408-450).

    Това дивно чудо Бог яви на хората за да утвърди вярата в бъдещото всеобщо възкресение на мъртвите заедно с телата им, и за изобличаване на еретиците, които отричаха действителността на възкресението.

    Императорът дойде в пещерата, поклони се благоговейно на светите юноши и дълго беседва с тях за спасението на душата. След това те отново починаха с мир и отидоха при Господа.

    Паметта на седемте Ефески отроци се празнува и на 4 август - там е изложено подробното описание на тяхната история.

Източник: http://manastir.narod.ru/Oct/JOct22.htm


Свв. мъченици Александър епископ, Ираклий войн, и 4 жени: Анна, Елисавета, Теодотия и Гликерия († II-III)

Празнуваме и паметта на светите мъченици: епископ Александър, воинът Ираклий и четири жени: Анна, Елисавета, Теодотия и Гликерия. Св. Александър обърна много хора в Христовата вяра и ги кръсти. След време той беше хванат от тамошния игемон и много го принуждаваха с мъчения да принесе жертва на идолите, но той не се подчини. Неговото търпение направи силно впечатление на един воин на име Ираклий - той повярва в Христа и след жестоки мъчения беше посечен с меч. А св. Александър по благодатта на Бога изведнъж бе излекуван от раните си. След това той обърна към Христа четири жени: Анна, Елисавета, Теодотия и Гликерия - те също застанаха пред игемона, изобличиха суетните му идоли и заради това бяха посечени с меч. Накрая и св. Александър бе посечен и предаде душата си на Господа.

Тези св. мъченици пострадаха в Адрианопол, в III в.

Източник: http://manastir.narod.ru/Oct/JOct22.htm#EfeskiКарта на градски транспорт
© Infositebg.com